Van Grootebroek naar Santiago de Compostela 20-08-20

Zaterdag en zondag 4 en 5 oktober. Santiago -fisterra vv

Het is nu maandag 6 oktober.  Buiten regent het al de hele dag en dat blijft zo de hele week. Temperatuur niet hoger dagen 15 graden.  Lig op bed dit te schrijven. Na te genieten van de mooie tocht en het mooie weer dat ik heb gehad. Over een half uur mijn fiets en bagage inleveren , in dit hotel, voor transport bedrijf soetens , binnen 14 dagen wordt het dan thuis bezorgd. Morgen dan met slechts een rugtasje met rechtstreekse vlucht naar Amsterdam.

de tocht naar finisterre was mooi en zwaar, zwaar door 4 maal van 50 meter naar 400 meter klimmen, maar ook omdat het doel al is bereikt en nu nog in 2 dagen 220 km. Terwijl fryda in santiago is.  Maar goed finisterre hoor je te doen, en als hoe daar bent en je ziet al drie wandelaars, de sfeer, de mooie uitzichten, zie bij foto,s.  Ja dan ben e alleen maar blij dat je het gedaan hebt.  Een prachtige belevenis, een prachtige reis , is ten einde, 3000 km op de teller,     Van de winter maar weer plannen voor nieuwe reis, nog plannen genoeg.

 

 

volgers, lieve mensen, dit was het weer , allemaal bedankt voor jullie lieve reacties , altijd heerlijk te lezen   Dat jullie zo meeleven,  tot ziens tot de volgende keer,   Groetjes Harry

Donderdag 2 oktober Melide naar Santiago. 80 km

Ja vandaag dan de laatste fietsdag naar santiago , weer mooi weer, een mooie route, nog steeds bergachtig,  niet ver meer en vooral genieten.  Om 3 uur in de middag kom ik in santiago aan en ga direct door naar de oude stad,  op weg naar het kantoortje waar je je compostolaat kan afhalen, mits voldoende stempels als bewijs.  Nou die heb ik genoeg. Het is een drukte van jewelste. Allemaal wandelaars, opstellen in een rij en wachten, ik heb geluk ben kan aanschuiven bij de eerste groep. En ja hoor mijn compostolaat.   Missie volbracht.

nu naar hotel Mexico, ff douchen en dan om 6 uur de bus naar vliegveld.  Fryda ophalen....geweldig dat fryda naar Santiago is gekomen.  Samen sfeer proeven in deze stad. Mooie afsluiting van reis die we samen zijn begonnen en nu op deze wijze ook samen eindigen. 

Het weerzien is heerlijk , nog ff de stad in iets eten en dan naar hotel, 

 

Vrijdag 3 oktober heerlijk door de stad gelopen en allerlei dingetjes als herinnering aan deze tocht gekocht.  De mis in de kathedraal bijgewoond en...het gigantisch wierooksvat gezien, heerlijke geur en wat een giga ding zeg.

Morgen nog ff een zware tocht door de bergen nar finisterre en zondag weer terug. Natuurlijk naar het eindpunt van deze tocht. 

woensdag 1 oktober Sarria naar Melide 65 km

Mistig als ik naar buiten kijk, minder koud dan andere ochtenden, iedere ochtend houd ik het zelfde ritme aan, vandaag weer ontbijt op mijn kamer, zet mijn eigen koffie, toch heerlijk zo,n brander bij je. Om negen uur sta ik weer buiten, op weg naar melide een afstand van 65 km, ondanks het vele klimmen in het begin en later de nog vele steile hellingen rijd ik heel ontspannen en rustig vandaag, immers maar 65 km, het ontgomt 1 uur in de middag mistig, doe mijn gele Jack aan om goed te zien te zijn voor de auto,s en rijd zo van dorp Naar dorp en klim van 300 naar 750 meter hoogte, vanaf dat punt gaat het op en neenasrnaar melide Net nu het zonnetje goed door komt rijden we op een n weg, het verkeer valt gelukkig mee en voor ik het weet zit ik om 3 uur in hostel , alberqique,  met 16 op een zaal, ja wilde ik toch nog ff meemaken, morgen zal ik beschrijven hoe me dat beviel. In ieder geval ziet het er schoon uit. Vanmiddag al uitgebreid een menu van de dag genomen, dus steaks nog ff naar een panderia voor broodjes en koffie, om 10 uur gaan de lichten uit en om half negen moet ik de deur uit zijn,   Ja lijkt wel een vroegere jeugdherberg. 

 

Mensen morgen kom ik aan in Santiago, hotel al geboekt t/m maandag, dinsdag terug Nasr huis, morgenavond met bus naar airport Fryda ophalen, heerlijk, samen deze tocht afronden, vrijdag rustdag in santiago en zaterdag en zondag ga ik dus naar finisterre , en nu de stad in. 

dinsdag 30 september Villafranca naar Sarria 80 km

Hallo volgers, vandaag een prachtige dag gehad.  Wel veel klimwerk drie keer naar 1300 meter hoogte, maar de uitzichten zijn er dan ook naar. Wederom vandaag stralend mooi weer , weinig wind, en. Nog steeds geen westen wind gehad, de komende dagen zelfs zuid oosten wind.  De route van af Villafranca is misschien wel de zwaarste van de hele route , maar na de hoogvlakte zijn de bergen weer een verademing. Wel liters drinken want al vroeg in de ochtend staat een klim bvan 30 km op program,  rustige aanloop maar als maar steiler. Al spoedig ben ik door en door nat van het zweet.

in tegenstelling tot vroeger rijd ik nu rustig bergop, nooit buiten adem, en altijd om me heen kijken kom ik over het algemeen ontspannend boven. Soms na uren klimmen wel blij wanneer ik weer boven ben. Stop ook regelmatig voor een foto, voor drinken of iets te eten. Het ritme zit er nu echt goed in. Een rustdag absoluut niet nodig. Het is de kunst je rust  tijdens het fietsen te nemen.  Onderweg nu het einde begint te naderen mijmer ik al over tochten volgend jaar, maar daar schrijf ik later wel over.  Eerst deze af maken.  Om vier uur kom ik bij pension blasones aan, weer even bellen en dan wordt ik even later binnengelaten  een mooie kamer een mooi pension, voor slechts 20 euro per nacht.  Morgen opnieuw een bergetappe, niet meer dan 65 km op weg naar melide daarna nog 60 km naar Santiago......ja dan is het zo maar ook weer voorbij.  Oma ook vandaag honderden wandelaars gepasseerd,  de hele route van Villafranca gemarkeerd,,de hele toeristen economie drijft hier op santiago Gangers  ik intussen heerlijk genietend van mijn fietstocht.

Maandag 29 september. Astorga naar Villafranca. 80 km

De Catalaanse hoogvlakten achter me gelaten. De 

laatste 300 km weer veel klimmen met mooie uitzichten. Ik hou daar wel van. Vooral met zulk weer als vandaag. Een prachtige route. Veelal rustigecwegen en met de dag meercwandelaars. Een gezellige drukte.  De dorpen en steden zijn er helemaal op ingesteld.  Meer dan 100.000 wandelaars per jaar, ik heb er al honderden gezien.  Het verkeer houd er rekening mee, en als je nu in een dorp verkeerd dreigt te gaan dan wordt er geroepen....camino.  Die kant op.....de bergen vallen e steeds meer mee. Goed in vorm natuurlijk en het gewicht van 25 kg bagage voelt steeds meer gewoon aan.  Ik zit nu in Villafranca, morgen 80 km naar Sarria en weer pittige klimmen op programma, woensdag en dónderdag nog 70 km per dag. En dan donderdag is fryda er ook weer.fryda komt donderdagavond met vliegtuig aan en mak zo toch samen met mij het einde en de sfeer van santiago mee.

zelf ga ik zaterdag nog nar finisterre het absolute eindpunt en ben dan zondag weer terug in santiago.  Dinsdag vliegen we naar huis    Een mooie ervaring rijker...tenminste als mijn paspoort er is.   Mensen tot morgen

leon naar astorga 65 km

Vandaag nog redelijk vlak. Het is bewolkt maar regen komt er niet vandaag. Bijna geen wind en een mooie route naar Astorga. Slechts 65 km vandaag, dus om 13 uur ben ik al een hostel, even douchen en toen de stad in. Een stad met tientallen chocolade winkels, verder naar de cathedraal  helaas gesloten , morgenochtend nog weer proberen. Lekker gegeten in de stad, daarna siësta en vanavonagain de bar van hostel gezeten.  Morgen weer het serieuze werk, twee maal over top van 1500 meter hoogte. Vanaf nu niet meer vlak. Morgen Nasr villafranca, 80 km.

 

carrion de los codes naar leon 130 km

En of het koud was vannacht. Mijn slaapzak die ik bij me heb gaat tot 10 graden, dus meiden in de nacht toch maar sokken aan en mijn trainingsjasje. Dat helpt, niet meer koud. In de morgen in mijn tentje ontbijt, alles inpakken en dan tas voor tas de tent uit . Het mag dan wel koud zijn maar het voorspelt weer een stralende dag te worden Een dag over de castilaanse hoogvlakte met wind in de rug en weinig klimmen gaat het heel snel. Ik besluit dan ook maar naar Leon te fietsen.  Onderweg kom ik de groep uit Zwitserland weer tegen. Zij rijden met een groep van ongeveer 20 zonder bagage, touringcar bus mee en een begeleider op Eem bromfiets. Ik sluit bij ze aan. Tempo rond de 25 kan ik goed volgen en de laatste 40 km naar Leon vliegen dan ook voorbij. De laatste 10 km rijd ik verder alleen, de Zwitsers wachten op een aantal achterblijvers. Vandaag weer een hostel.  Bij de ingang bordje met telefoonnummer. Ik bel en met een paar woorden Spaans kan ik toch duidelijk maken wat de bedoeling is. Met 5 minuten is de eigenaar er en eb ik een kamer en fiets in de garage. Nog lekker vroeg, 4 uur in de middag, dus stad bekeken, leuke oude straatjes , muziek, dans,  weer een mooie dag gehad

van 20 km voor burgos naar carrion de los codes 130 km

Heel slecht bereik dus kort bericht. Vanmorgen 8 uur vertrokken  het is 3 graden en het belooft een mooie dag te worden en dat werd het ook  een dag over de hoogvlakte van galecie  mooie blauwe luchten en...wind in rug. In burgos stempel bij cathedraal gehaald en warm onthaal van een aantal Engelse vrouwen. Die zijn ook op weg naar santiago.  Nu op camping want alle hostels vol met wandelaars   wordt morgen ochtend dus koud de tent in pakken   gelukkig vanmiddag warm gegeten dus niet zelf koken  ff naar de spar geweest en verse stokbrood  ham  vanille vla chocolade  vruchtensap fruit etc gekocht.

 

 Inzet foto   ....senioren momentje

Hostel Barbadan--Hostel op 20 km van burgos

Hallo volgers

Ik zit nu in een hostel annex wegrestaurant op 20 km van Burgos. Vandaag een heerlijkevdag gehad en ook even de schrik van het feit dat ik mijn paspoort kwijt ben bij het inchecken van het hotel.

vanmorgen om 9 uur vertrokken uit Barbadan met een klim van bijna 10 km naar 800 meter hoogte. Het is fris en ik red het net zonder handschoenen,  Het wordt echter een mooie dag met veel zon . Na 5 km kom ik een Nederlander uit Reeuwwijk tegen. We rijden gezamenlijk op tot Santo Dominico , daar wat koffie, boodschappen en dan zeggen we elkaar gedag. Henk Jan rijdt per dag wel 120 km en ik rond de 90 a100 ,  na een km of 30 kom ik Henk Jan weer tegen. Hij heeft een brake, en we besluiten vandaag samen verder te fietsen, hebben hetzelfde tempo en is gezellig. Ernwordt pittig wat geklommen en gedaald. Twee keer naar 1000 meter hoogte,  de wind in de rug  en mooie wegen.  Al keuvelend krijgen we de bergen op en zelfs dalend bij 50 in het uur kletsen we rustig relaxed verder. Dit zegt dus iets over de mooie rechte wegen.

Om half vier zien we een hotel zowel Henk Jan als ik liggen voor op ons program, dus we stoppen lekker vroeg in een mooi hotel.  Daar kom ik tot de conclusie dat ik mijn paspoort mis.  Wat te doen.....ik bel mijn gemeentehuis op.......aangifte doen in Burgos  en bij consulaat in Madrid of Barcelona nieuw paspoort halen....of aangifte doen. En vragen aan vliegmaatschappij of ik met aangifte en copie paspoort naar Nederland mag vliegen.....ik nadenken waar ik mijn paspoort kwijt heb kunnen raken....in hostel van gister of cathedraal in Santo domiNGO  ...gelukkig daar stempel gekregen en...met telefoonnummer, de receptie hier belt op en ja hoor mijn paspoort ligt in vorig hostel onder copieer.....de man stuurt mijn paspoort naar het hotel welke ik al gereserveerd heb in santiago...wat een opluchting....voordeel is nu dat ik mijn paspoort tot santiago niet meer kan verliezen.....verder een gezellige avond gehad met Henk Jan... Morgen wel vroeg op. Henk Jan start altijd al om 8 uur.  Voor een keer doe ik het dan ook, nog tot Burgos samen...dan hij naar Madrid en ik verder naar santiago.    Hasta luego.  Harry

Woensdag 24 september. Iratxe camping. - hostel in Barbadan. 100 km

Dinsdag 23 september. Lumbier - Iratxe (Even voorbij Estelle). 90 km

Maandag Jaca - lumbier. 110 km

Inzet foto. Dorp op een heuvel. Mooi gezicht als je aan komt rijden. Vandaag een bewolkte dag en enkele uren regen. Volgens het route boekje wordt het een makkelijke dag  Al rond 12 uur heb ik er zo,n 70 km opzitten, ik ga dan ook licht dalend op mooie brede wegen. Het schiet zo snel op dat ik denk vandaag een grote afstand te overbruggen. Maar zoals de Amerikanen zo mooi zeggen....THE day is not ended before THE fat lady sings..... Je moet je dus niet rijker rekenen etc.   Nu dat klopt, ik zit op de n 240  een brede weg, vroeger drukke weg, maar door snelweg nu nauwelijks verkeer, nog 15 km deze weg en ik zit al in jezee en kan dus al om 2 uur in lumbier zijn.  Mooi niet, ik sta voor afgesloten weg, blokkade wegens vallende rotsen. Ga over de eerste blokkade heen  maar na drie kilometer is er geen doorkomen aan. Metershoge hek over een brug  ....dus maar terug en daar zie ik een bord....camino de santiago. Door de bergen, auto,s de snelweg. Eerst dénk ik nog klein stukje om en weer op de n 240 ... Het wordt een heuse klim. Van 4 km  van 400 naar 800 meter.  Gemiddeld 10 procent.  Zwaarder dan de col de somport... Is dat ff zweten, gelukkig nu geen zon, nevelig en boven op de berg mistig.

na een dik uur zit ik weer op de route, en probeer via de route de camino, naar lumbiers te komen..., ik sta voor een tunnel.  ...aardedonker, ik weet niet of ik goed zit en riskeer niet en neem een omweg van 10 km naar lumbiers. Achteraf hoorde ik dat het de goede tunnel was en heb ik een moie kloof richting lumbiers gemist.  Door al dit gedoe. Niet om 2 uur in lumbiers maar om 4 uur.  Ik besluit een hostel te nemen, een mooie kamer en s avonds een heerlijk diner in het hostel met een Spanjaard  die alleen Spaans sprak... Hij adviseerde me wat lekker zou zijn, heerlijk gegeten en leuke conversatie met handen en voeten.Daarna nog met een stel uit Duitsland gessproken, het was hun laatste dag, ja moeten na drie weken weer aan hetvwerk... 

Zondag 21september. Cette Eygun - Jaca. 60 km

Niet geheel rustig geslapen, ik voelde me toch iets minder veilig dan op een camping, Ik kan merken dat ik op 700 meter hoogte zit, het is nog aardig koud vanmorgen en dat na warme nachten en hete dagen van tegen de 35 graden, nu nog over mijn wielerjasje mijn regenjack als extra warmte,   Ontbijten in de tent en alles in de tent inpakken zodat het direct op de fiets kan. Om 9 uur rijd ik weg richting de col, ik doe rustig aan , de laatste 13 km fiets ik 20 minuten en neem 5 minuten rust, dit bevalt me prima, vooral op de stukken van 8 tot 10 procent.  Gestaag vorder ik, en toch nog weer eerder dan verwacht is het daar het bord Spanje, de top is bereikt. Ik zie geen bordje. Col de somport. helaas. Boven op de berg. Heerlijk gegeten, en een stempebbvan het dorp op de top.  Hierna 30 km dalen naar Jaca , binnen een uur ben ik er. Totaal zo,n 60 km, genoeg voor vandaag , geen camping, ik besluit een hotel, midden in de stad, s,avonds wat door de stad geslentereerd   Frankrijk is voorbij. Hallo Spanje, nog een 1000 km, 

hasta Luego

Zaterdag 20 september. Sorde L,Abbaye - Cette Eygun. 110 km

Waar zal ik de nacht vandaag weer doorbrengen bedenk ik me iedere morgen als ik weer op de fiets stap. Natuurlijk heb ik een plan. Thuis altijd al per dag een richtinggevend etappeplaats gemaakt. Zo ook van de herstart vanaf tours. Toch blijk ik er deze tocht makkelijk van af te wijken.  Niet de kortere rouland maar de col de somport genomen. Vlak na Sorde de L,abbés splitsen de wegen zich. Ik kies voor de col de somport. Omdat deze ruim 1600 meter hoog is en de Roland pas 1000 meter. Ik verwacht dan mooiere uitzichten te krijgen. Mijn planning verder vandaag een camping zo,n 20 km. Op weg naar de col. De col de somport heeft een zeer rustig begin de eerste 30 km , daarna wordt het iets zwaarder maar de laatste 13 km zijn pittig te noemen.  de weg naar Oloron saint Marie , de voet van de col, valt me reuze mee, slechts af en toe klimmen, maar veel vlak. De meeste fietsers. Overnachten hier om de dag erop fris aan de klim van 59 km de beginnen. Het is half twee en volgens plan ga ik verder op weg naar,  het wordt een minigehucht. Cette-Eygun, ik heb er nu 25 km van de klim opzitten, ging nog vrij makkelijk met stijging van ongeveer 3 procent.     Ik vraag aan een man, die voor zijn huis bomen aan het zagen is, hoever de camping nog is, nog 7 km, en van de route af, mooi niet, dan vraag ik of er in etaust. Vijf kilometer verder op de route een camping is,  staat wel in het boekje,   Ff aan mijn vrouw vragen,   Nee die ijver niet meer,   Mag ik mijn tent dan op dat braak liggend terrein zetten,  ja...dat is goed, zie inzet foto,   Heeft u wel water voor me. De rest heb ik zelf,  hij wijst me de buiten kraan die mag ik gebruiken. En zo heb ik deze nacht ongepland een bushcamp  Au revoir

Vrijdag 19 september labouheyre. - Sorde L,Abbaye. 100 km

Ik dacht vandaag slim te zijn. Keek op mijn kaart en zie dat het mogelijk uit af te snijden. Niet eerst terug naar labouheyre. En ja hoor het lukte dit keer, via een parallel weg langsheen snelweg en de laatste 8 km raar Onesse op een b weggetje toch weer op de route. Vandaar rustig kabbelend bijna geheel vlak vandaag op weg naar DAX door naar Peyrehorade en daar weer eens spontaan besloten nog ff door te gaan. Richting Sordevl,Abbaye zie ik fietsers terugkomen, ze roepen wat maar ik kan het niet verstaan, eerst een prachtige camping, gesloten, dan maar door naar het dorpje Sorde L,Abbaye. Ik zie al km van te voren aangegeven chambreS d,hotes als ik daar vraag om slaapruimte antwoord mevrouw, complet, ze belt wel ff naar andere chambres ook complet, ik heb geen zin om verder te gaan, had me voorgenomen een goed slaapkamers te vinden. Dan vraag ik haar bijna smekend of ik in de achtertuin mag staan, ik kan mezel wel redden, had gelukkig van alles bij me.. Het mocht van de dame. Ik was haar eerste gast in de tuin. Ze had veertien gasten binnen, behoorlijk luxe allemaal, maar ik vond mijn campeerplek heel luxe , wc kon ik gebruiken, wassen moest ik maar in de tuin doen , en snachts mocht ik van haar de planten wel water geven want naar binnen kon ik niet. Heerlijk gegeten, rond gekropen in het dorp en een stempel gehaald op een speciale plek, die de dame me wees. Regelmatig komt ze naar me toe.  Ca va. Ja ja ca va.....na een heerlijke nacht mocht ik smorgens niet in de deftig aangeklede ontbijtkamer maar werd ik getrakteerd op een ontbijt met koffie in haar keuken, ik was, voelde me , een speciale gast. Bij het afrekenen, werd geen afrekenen, gratis voor jou zei, ze. Als je maar voor me bid als je in santiago bent.  Dat beloofde ik haar. Na een warm hartelijk afscheid kon ik weer aan een volgende daf beginnen.  Het geluk is met me.  Au revoir

Donderdag 18 september Cadillac - labouheyre. 95 km

Het is nu zondag 21 september en ik zit in een knus hotel in een smal Spaans straatje in de stad Jaca. En zoals gebruikelijk een klein balkon. Raam open, buiten windstil en nog 24 graden. Dus nog vele gesprekken en kindertehuis op straat, mijn was te drogen aan het balkon.  

Maar jee even teug in de tijd. Terug naar Cadillac waar ik na een pover ontbijt op weg ging voor weer een warme dag.  Vandaag op weg naar Labouheyre. Here is een klein riviertje al daar. Vandaag de eerste 15 km nog heuvels en daarna bijna geheel vlak, door Les Landes, aangenaam fietsweer en zoals inzet foto laat zien heerlijke rustige wegen. Trouwens dat is tot nu toe nog steeds zo geweest. Je komt letterlijk bijna geen auto of mens tegen . Van de contacten moet ik het dan ook veelal hebben van inkopen doen of op een terras zitten, hetgeen ik ook maar spaarzaam doe. 

In labouheyre naar een camping gevraagd.  Ja hoor 2 km oost van de stad een redelijke camping in een mooi parc.  Geen kampeerder te zien geen receptie aanwezig. Toch maar het terrein op.  Inspectie levert op dat toiletten douche en wasbakken functioneren. Als ik gesetteld ben lees ik zo en zo kwaad als ik kan alle papieren bij de receptie.  Oh, als er niemand aanwezig is moet ik office de toerisme bellen. Het is vijf over vijf, niemand neemt op. En dan lees ik dat ik tot 17 uur kan bbellen.   Nou ja dan maar niet, wordt weer een eenzame nacht, de tijd van 16 .00 tot 21.00 uur breng ik door met voornamelijk koken, puzzelen, beetje was.  Dan hoor ik een camper aankomen, kunnen er niet op, ik naar ze toe blijken het Tsjechen te zijn, was wel ff leuk, beetje Tsjechisch praten en hun uitleggen hoe het op zo,n camping toegaat. Ze besluiten voor de receptie te blijven staan, toch niet helemaal alleen, de volgende morgen afscheid genomen en weer gratis gekampeerd,.

Woensdag. Aubetere sur dronne Naar Cadillac. 110 km

Vandaag een heel andere dag, goede beschrijving  en na 20 km begonnen de wijngaarden  giga giga. Waar je ook keek in de vallei overal wijngaarden. Deze streek tussen de dordogne en garonne rivier staat er ook om bekend.  Vele mooie karakteristieke stadjes en dus toeristisch. Vandaag werd warm. Boven de 30 graden, erg veel transpireren en heel veel drinken en rustig blijven trappen. Naast een bezweet lichaam voelde ik me nog goed bij binnenkomst in Cadillac ook een toeristisch stadje.  , een vesting stadje, en toeristisch. De campings waren al gesloten vanaf. 15 september, dus Nasr office de toerist.  De hotels zaten vol, uiteindelijk een goed onderkomen bij een chambre d,hotEs'  en een geluk dat ik nu niet in tentje zat, hevig onweer en regen vanavond.  Heerlijk uit eten geweest na drie dagen zelf koken.  Morgen voorspeld na 15 km een vlak parcours door de bossen van les landes. Nog 250 km en dan de Pyreneeën over, nog drie dagen dus dan Met 45 kilo fiets plus bagage over top van 1700 meter. Een ware uitdaging.  Au revoir, morgen 33 graden,  gelukkig in het bos.

Dinsdag 16 september 2014

Dinsdag 16 september. Van nantieul naar Aubeterre sur dronne De receptie zou om half negen opengaan, maar ook om 9 uur nog niemand te zien. Dat was dus gratis kamperen. Direct vanaf het vertrek kon ik de weg volgens het boekje moeilijk vinden, zolang er staat bij d weg zus en zo r.a.  Of L.a.   Dan gaat het wel maar als dat ontbreekt is het zoeken. Zo ook vanmorgen. Uiteindelijk navigatie aan.....na 50 Meter rechts, ja een pad.  Gravel.  no

u ja zal wel op weg uitkomen, na 400 meter r.a.   Weer verder het bos in. Weg slechter en slechter, stukjes lopen weer fietsen en toen.....geen bereik meer, paar weggetjes geprobeerd, liepen dood, geluisterd of ik verkeer hoor in de verte. Maar niets,   Toen maar omgedraaid en weg terug gevonden kostte me een uur, viel achteraf nog mee.

 

hele dag erg warm broerig , heel veel drinken, wind tegen en vandaag heell veel klimmen, ik denk wel 15.  Postbankjes, ter vergelijking, geen meter vlak geweest. De omgeving op zich mooi, maar na honderden kilomeres maïs en zonnebloemen, uitgebloeide. Heb ik het wel gehad. 

 

Moe en drijf nat van het zweet kom ik op camping in Aubetere aan het is 18. Uur. Boodschappen al gedaan dus.  Tentje, douchen, koken, bellen en bed in Au revoir. Harry

 

 

in nanteuil

Ik zit nu 80 km ten zuiden van poitiers in nanteuil op een eenvoudige municipal camping  het is nu 8.25 in de avond en nog niemand van de receptie gezien  ook vandaag slechts twee gasten  een  giga camper waarin zijn kleine auto in kan dus  en ik   vandaag was zwaar  veel klimmers en vooral veel tegen wind pittige zuiden wind en dat blijft voorlopig zo  dus rustig aan  kan ook niet anders   vandaag weer 100 km gereden en om half vijf op de camping   in nanteuil ff boodschappen gedaan en zelf gekookt  het is nog warm  vandaag was het 28 graden    au revoir  harry

bijna in poitiers

Zondag 14 september 2014

Vanmorgen om 8 uur samen met de Engelsman aan het ontbijt  nou ja ontbijt  typisch Frans   Beleg was niet meer dan een kuipje gelei jam en paar broodjes  maar de winkels open dus om half negen inkopen gedaan voor op de camping vanavond en 9 uur op weg. Het werd een mooie dag  mooi weer  25 graden  wind in rug  en prachtige omgeving  en op zondag zo stil op de weg in frankrijk. Vandaag een paar klemmetjes van 10 en 12 procent verder licht glooiend langs met name de vienne en rivier de clain  ook nog over de rivier de indre gereden  later als ik wifi heb komen de foto's  ze staan wel al Facebook voor de liefhebbers . Vandaag 115 km gereden en om half vier op de camping  ik zei altijd heerlijk dat kamperen  dat contact met andere mensen  maar hier is het heel rustig  ik was half vier de enige nu om 7 uur  staat er nog een tent bij   toch een vooruitgang van 100 procent   camping municipal  voortreffelijk alles perfect   net lekker gekookt en nu mijn blog.  In poitiers morgen dus en al over 6 km moet ik besluiten  neem ik de kustroute  of de hoofdroute Door het binnenland allebei net zo lang   eerst maar kijken waar de wind vandaan komt morgen , want ik moet rijden op de wind van morgen want de wind vandaag is geweest en de wind van overmorgen weet je maar nooit  dus bij oostenwind naar de kust bij noordoost de hoofdroute en......kijken waar de meeste campings zijn    mensen jullie horen het morgen wel weer  au revoir  harry

Terug in tours

Hallo volgers

Ja ja ik ben weer terug in tours. Vorige week maandag helaas moeten vertrekken wegens ziekte fryda. Gelukkig gaat het beter met fryda. We deden met de trein er twee dagen over en hadden tien treinen nodig om thuis te komen. We moesten toen zelfs van Parijs Zuid naar parijs Noord fietsen voor verbinding nar lille.  Vandaag heel ander verhaal  7 uur vertrokken en om 6 uur vanavond in tours  slechts 5 treinen en goede aansluitingen   dankzij  boeking bij treinwinkel in Amsterdam  singel 393.  En 25 % korting omdat ik een railplus had  (is voor 60 plus gratis) 

In tours de route opgepakt en nu 4 km van tours in Saint Aventin een klein dorpshotel sober maar alles wat je nodig hebt.  Wel ff wennen hoor zo alleen , vreemd na drie weken samen met fryda heerlijk tot tours gefietst te hebben.  Toch wil ik de tocht afmaken en heb er zin in.  Vanavond pizza gegeten samen met een Engelsman die rondtoert op zijn motor  nu verslag en dan slapen   morgen richting poitiers   au ervoor  harry

Maandag 8 september

Zaterdagavond kwamen we aan in tours, meer dan 1000 km gefietst. De laatste dagen mooi weer gehad met wind in de rug, na dik 750 km tegen wind en regelmatig wat regen. Een heerlijke bijkomstigheid.  Iedere dag weer prachtige routes door het mooie Frankrijk. Stille landelijke wegen , glooiend met regelmatig pittige klimmen tot wel 10 procent.

helaas werd fryda ziek in tours.  Voedselvergiftiging.  We hebben besloten niet verder te gaan. Vandaag met de trein naar Lille en morgen via Antwerpen naar grootebroek helaas helaas , maar het besluit is een goede.

eind van de week beslis ik of ik de tocht alleen verder afmaak.  maar dat lezen jullie later wel weer.  Nu eerst naar huis.

 

groetjes. Harry

Maandag 1 september Clermont meru 40 km

Ook vandaag een korte etappe. Eerst vanmorgen naar supermarkt voor eten , we gegaan we weer zelf koken, weer ziet er goed uit, 20 graden half bewolkt en minder wind, wel tegen, maar dat gaat volgens de voorspellingen veranderen. Ondanks 4 klimmen van 2,5 km schieten we aardig op en zijn al rond een uur of een dicht bij het eindpunt. In een park in Andeville, op 5 km van meru maken we het ons gemakkelijk en gaan we koken, Chili com carne. Heerlijk gegeten en wat gerust, om drie uur komen we aan op ons adres , een chambre d,hotes, een heel mooi onderkomen een prachtige woning voor ons twee en heerlijke tuin  waar in ik nu mijn blog bij houdt. Vanmiddag Meru bekeken en op terras gezeten .

korte etappes op de dagen dat we moeten  bevalt ons goed. Morgen een tocht van 50 km, met ook enkele klimmen, daarna wat vlakker naar Chartres.

Moraal is goed, weer voorspellingen voor komende week goed, tot mijn volgende blog 

 

 

Zondag 31 augustus. Compiegne. Clermont. 45 km

Vandaag de rit ingekort naar 45 km,  een paar dagen wat kortere ritten omdat er volgens  het boekje nog al wat klimmen op het programma staat en we niet weten hoe de e-bike het houdt. de klimmen vielen mee althans het ging goed voor fryda met de e-bike . Soms was de wind  erger dan de klimmen, weer de zuid westen wind tegen. Door het redelijk mooie weer vandaag voor het eerst onderweg gekookt en lekker rijst met kip gegeten . Om drie uur al in hotel, middels een automaat inchecken, een zeer compacte kamer, weinig loopruimte, maar alles er op en er aan.  Een wandeling gemaakt en lekker gelezen.

30 augustus. Rustdag in Compiegne

Vandaaopbaar fietsenmaker geweest. , was 200 meter van hotel, nieuwe band voor fryda, en ja hoor de schwalbe marathon plus.  Bij het wegrijden en het remmen door fryda blokkeert haar achterwiel, wij terug, foutje fietsenmaker, gelukkig snel hersteld. Ik hier een battery voor mijn km teller gekocht. Ze hadden geen heel klein schroevendraaier om de teller te openen, dus maar op zoek straks naar een gereedschapskist winkel. We lopen echter langs een opticien en ik dacht, daar moet ik  zijn, en ja hoor die hebben hele kleine fijne schroevendraaiers,  was snel gefixt en ik kon alles weer helder zijn op de teller.

Ook nog naar een mobiel winkel gegaan voor oplader voor mijn telefoon, die deed het niet meer, gelukkig hadden ze wat ik nodig had.  Verder vandaag over de markt en lekker gegeten in Compiegne.

Vrijdag 29 augustus. Saint Quentin. Compiegne. 75 km

Na een heerlijk eenvoudig ontbijt gaan we op weg naar Compiegne. Nog steeds op zoek naar een fietsenmaker , laat er nu een prachtige fietszaak naast ons hotel zijn, maar helaas .....op vakantie tot 2 september. Daar kunnen we niet op wachten. Vandaag een vrij vlakke etappe met enkele klimmetjes in Noyon. In Noyon kathedraal bezocht en stempeltje gehaald.

Vaandaag weer veel wind tegen maar bijna hele dag droog. Voldaan en moe komen we aan bij het Ibis budget hotel. Blijk de reservering daar niet te zijn binnengekomen. Gelukkig hebben ze wel een kamer, of een kamer voor gehandicapten ook goed is, de laatste kamer, natuurlijk, voor dezelfde prijs een ietwat ruimere kamer. Op de kamer gekomen heb ik weer verbinding en check mijn email, want toch raar, ik weet zeker dat ik bij ibis heb gereserveerd. En ja hoor mijn email van booking komt binnen met bevestiging van reservering.  Echter.....het is niet Ibis budget maar gewoon Ibis, en niet in het centrum maar 4 km buiten centrum.  Annuleren kan tot 18.00 uur dezelfde dag, intussen is het tien over 6 en bij annuleren geeft booking aan dat het me 110 euro kost.  Gelukkig belt de receptie van ibis budget met ibis normaal. En worden geen kosten voor annulering In rekening gebracht. We zitten nu voor 100 euro en in het centrum.

Een mooie kamer , een mooie stad, morgen een heerlijke rustdag en een planning maken voor de komende dagen met wat minder km per dag, veel lange klimmen in het vooruitzicht.

Donderdag 28 augustus cambrai. Saint quentin 55 km

Zoals gebruikelijk vertrekken we zo rond kwart over negen en vertrekken we richting Saint Quentin. Op de kaart gekeken naar een fietsenmaker en ja hoor op de route net nog in cambrai moet een grote zaak zijn, cyclo 2000,  dat treffen we dus weer. Fryda haar band verwisselen wn. Ik nieuwe batterij voor mijn km-teller want die wordt zwakker en zwakker..

helaas als we daar aankomen is het pand te huur en niemand weet waar een fietsenmaker in de buurt is. Dus.....op weg naar saint quentin , dat moet nog lukken en daar is volgens het boekje ook een fietsenmaker.

 Tussen cambrai en Saint Quentin worden de hellingen langer met golvende velden, afwisselende vergezichten en verspreid staande watertorens . De Schelde is hier nog een smal stroompje, naast het kanaal dat we kruisen bij les rues des Vignes, Hoonecourt en Vendhuile.

De heuvels en af en toe kleine steile klimmetjes breken ons niet op maar de steeds maar zuiden tegenwind voelt af en toe zwaar aan.  Gelukkig is het vandaag droog, af en toe een klein buitje.  Maar wel geheel bewolkt , nog niet veel zon gehad. Om half vijf komen we in saint quentin aan, in Bar hotel Vasco hebben we een kamer geresteerd voor 35 euro voor tweE personen. Het is een zolderkamer, douche op gang en toilet een etage lager. De mensen zijn aller vriendelijkst. Bij binnenkomst merk ik dat ik mijn grote rugzak, met schoenen, kookgerei en regenkleding van fryda, in cambrai heb laten liggen. Deze rugzak heb ik altijd boven op mijn achterassen vastgemaakt. De hele dag hebben we niet gemerkt dat we de tas niet bij ons hadden.

Wat te doen....ik vertel het de vrouw des huizes. En vraag meteen of we ook morgen een kamer kunnen krijgen want ik wil morgen op en neer naar cambrai om de tas opstellen halen.

De vrouw belt met het hotel in cambrai en inderdaad daar staat de tas bij de receptie. Ze praat wat met haar man en voor ik er erg in heb zitten we in de auto en zij we met tas en al na 1,5 uur weer terug. de mensen willen er niets voor hebben. Dit is ook de reden dat fryda geen kritiek wil uiten over de vlooien of bedwantsen die er die nacht de oorzaak van zijn dat fryda onder de bulten zit.

S,avonds de stad in gegaan en wat lekker gegeten, vroeg naar bed en dus niet al te goed geslapen 

Woensdag 27 augustus Doornik. Cambrai. 70 km

Uitgerust en alles weer schoon gingen we weer Op weg. Einddoel cambrai.

In het begin was het nog wat zoeken naar de juiste weg maar na een 20 km kwamen we op Ogenoemde kleine d-wegen , heerlijke rustige wegen, vandaag heuvelachtig maar nog niet echt klimmen, Fryda vandaag een lekke Band. Het was weer de achterband , een klein, heel dik, scherp spijkertje zat in de band. Omdat het achterwiel van fryda,s e-bike mij te ingewikkeld in elkaar steekt, plak ik de band, terwijl ik bij mijn eigen fiets direct een nieuwe binnenband er om leg.  De band is snel geplakt, maar ik merk wel dat dit geen anti lek band is, te dus en te zacht.

dit wordt zo snel mogelijk een nieuwe band kopen, liefst een schwalbe marathon plus, anti lek.

wij weer verder op , gelukkig zo goed als droog , nog steeds tegen wind.

Rond 5 uur arriveren we in het comfort hotel , waar het ook goed toeven is, wel buiten het centrum, en de supermarkt tegenover het hotel gaat net dicht als we nog wat lekkers willen eten. in de middag al warm gegeten dus vanavond wat brood en koffie op de kamer. 

Maandag 25 augustus. Aalst. Doornik/Tournai. 90 km

Vanmorgen besloten om in Doornik te geraken. Via booking.com een kamer gereserveerd voor twee nachten. Een rustdag dus in Doornik.

Het werd een lange, pittige en zeer natte dag. In de ochtend was het weer nog redelijk met weinig wind en geen regen. Het fietsen langs de rivier de dender was dan ook zeer plezant, en schoten we aardig op. Tegen een uur of twee begint het dan echt te regenen. We zijn dan in Lessines waar we gaan eten. Hier komen we 4 Nederlanders tegen die ook op de fiets omweg waren naar Doornik. We komen regelmatig fietsers tegen die onderweg zijn naar Santiago of zelfs op de terugweg zijn.  Ja, ja er zijn mensen die heen en terug fietsen.

Om drie uur vertrekken we op weg naar Doornik. Nog 35 km te gaan. Helaas het worden er meer. We willen niet langs de grote weg en proberen de aanwijzingen te volgen volgens het boekje, echter dit keer gaat het ons niet goed af, we rijden om, mijn navigatie , via mijn mobiel werkt niet, het regent te hard, het scrollen lukt niet, de mensen in de omgeving weten het niet, dus we gaan maar terug naar de grote weg. Intussen door de pittige klimmen raakt de accu vaFrits fryda aardig leeg. juist op tijd op 20 km voor Doornik een restaurant, even koffie en in een half uur accur weer aardig vol

De laatste 20 km begint het steeds harder te regenen, plassen op de weg, de lucht heel donker. Blik op oneindig. , en snel naar Doornik, waar we blij waren met een heerlijk onderkomen,

 Een heel huis voor ons twee ter beschikking, in een straat in Doornik. Toen we daar aankwamen was er niemand, wel een telefoonnummer op het raam. In mijn beste Frans, op de ulo 50 jaar geleden had ik toto cijfers, kon ik uitleggen dat we gereserveerd hadden voor twee nachten. De man excuseerde zich dat hij vandaag geen mails had gelezen en dus ook niet de reservering via booking.com. Binnen tien minuten was hij er. Druipend van de nattigheid, liepen we binnen het huis in onze sporen direct achter latend. Een mooie woonkamer, aparte keuke, serre, en boven onze slaapkamer met kamer viel ons ten deel voor de komende twee nachten. 

Heerlijk bijkomen, de was doen, zelf koken, en op de rustdag Doornik bekeken en stempel gehaald in de cathedraal.

Zondag 24 augustus. Zoersel Aalst. 80 km

De jeugdherberg was een heerlijk onderkomen, een twee persoonskamer en een gezellige gezamenlijke ruimte voor koffie of bier.

Na een goed stevig ontbijt vertrokken we om kwart over negen op weg naar Aalst.  Gelijk als vorige dagen hadden we de zuiden wind weer tegen, en op wat buitjes na was het verder goed weer. Vandaag nog allemaal vlak terrein. Dus fietsen we aardig door. Allemaal rustige wegen, toch heerlijk om te rijden via een route, het boekje van sweerman, waardoor we op auto luwe wegen rijden. Om 6 uur s,avonds komen we in Aalst aan waar we een hotel aan het station hebben. Een aardige Turkse man is ons erg behulpzaam, het verblijf is goed, alleen voor mij was het bed niet hard genoeg. S,avonds door Aalst gelopen.

Vervolg "we zijn op weg"

vervolg dag 1. Grootebroek. Nasr Bennebroek

vanaf spaarndam gingen we naar het rozenstock huis, de start van de St. Jacobsroute. Hier ons start stempeL gekregen en vandaar door naar Bennebroek waar we sliepen bij " vrienden op de fiets" .

Donderdag 21 augustus. Bennebroek naar Dordrecht. Een heel mooie tocht, eerst via de voor mij weL heel bekende route naar leiden. Via de leidsevaart. Hier komen we een wandelaar tegen vol bepakt.......aan trainen voor wandelen. Naar santiago. En volgend jaar wil hij ook fietsen naar santiago.

in leiden koffie stop en schuilen voor de regen, daarna verder via zoeterwoude, benthuizen op weg naar capelle aan de IJssel , de pont over bij krimpen aan de lek en op weg Naar Dordrecht. Ook hier met de veer over en op weg naar een stay okay    Bij de biesbosch.

we kwamen daar om 18.15 uur aan    Moe en wat koud na een tocht van 90 km.

Voortaan toch maar wat minder km per dag fietsen

 

Vrijdag 22 augustus. Dordrecht. Naar Breda,  45 km.

Gezien de voorspellingen voor de middag en het feit dat we vandaag rustiger aan wilden doen besluiten we niet verder te gaan dan Breda.  Om half twee zijn we al in Breda, op een buitje na droog weer getroffen  nog maar net op onze kamer en het begint te regenen. Goede beslissing geweest vandaag.   Later op de middag gewandeld in Breda en vroeg naar bed.

 

Zaterdag 23 augustus. Breda  naar Zoersel.  55 km   Een mooie dag slechts af en toe een bui verder veel zijwind, prachtige route langs rivier de Mark die we even buiten Breda oppikken en een 20 km lang volgen

Daarna via kleine wegen , langs eindeloze maisvelden op weg Nasr Zoersel naar een gezellige jeugdherberg.

 Tot nu toe verloopt alles naar wens. , morgen op weg Naar Aalst. Rond de 80 km voorspellingen zijn goed, dus 9 uur vertrekken en we verwachten tussen 5 en 6 aan te komen. Morgen in een hotel.  Mensen dit was het weer voor nu

 

groetjes Harry en fryda

We zijn op weg

Vier dagen geleden zijn we vertrokken en vandaag zaterdagavond 23augustus zitten we in België , in een jeugdherberg in Zoersel. Een heerlijk gezellige kleinschalige jeugdherberg met slechts een tiental gasten. De beheerders zijn vrijwilligers die de boel iedere dag regelen, zij verblijven de gehele week in de jeugdherberg en worden dan op zondag afgelost.  Voor 10 euro kregen we een heerlijke drie gangen menu.  En nu aan de koffie in de eetzaal annex verblijfsruimte.  Een heerlijke ruime tweepersoons kamer maakt alles compleet.

We hebben de afgelopen 4 dagen 260 km gefietst Eeen gemiddelde van 65 km per dag. Gezien het feit dat we alles tot nu toe tegen wind hebben gehad is het een mooi gemiddelde.

Woensdag dus vertrokken Vanuit Grootebroek  naar Bennebroek.  80 km

Onderweg regelmatig even geschuild voor wat buien, maar het weer viel toch wel mee in tegen stelling tot de voorspellingen.

In oosthuizen een tussenstop, daarna lunchstop bij Linda , dochter Fryda,  in Zaandam, vandaar via pontje buitenhuizen naar spaarndam een koffiebrake. Bij Fred en Margreet   Net voor Spaarndam heeft Fryda een lekke band die we net voor de regenbui konden plakken. Fred, mijn maatje uit de Andes, was ons tegemoet gefietst. Fred en Margreet hebben jaren geleden de tocht naar santiago gefietst en gaan 12 september op pad naar Portugal op de fiets, dus even bijpraten.

 

 

 

 

 

 

Kop

Vandaag de puntjes op de i gezet. Fiets van Fryda nog een goede beurt laten geven. Voor morgen een afspraak gemaakt om een startstempel te halen bij het Rosenstockhues in Haarlem. Hier is de officiéle start en dan krijg je een stempel in je zogenoemde Credential del Peregrino boekje.

Onderweg moet je dan regelmatig stempels halen in Cathedraals of in Spanje in refuges e.d. en bij voldoende bewijs, stempels krijg je in Santiago een Compostolaat, een soort certificaat.

Om de kosten laag te houden hebben we een trial gemaakt om te kijken of onderweg kamperen iets voor ons is. Wij hebben na de trial besloten er van af te zien.

Het scheelt ons vele kilo,s begage en de nachten en ochtenden kunnen vanaf september al aardig aan de koude kant zijn, daarnaast verwachten we dat de tocht op zich al zwaar genoeg zal zijn en hebben we besloten niet te  gaan kamperen. Daarvoor in de plaats maken we ge bruik van Vrienden op de fiets overnachtingen, hostels en pelgrimsherbergen en refuges.

Zie inzet fot van een voorbeeld van een refuge. We nemen wel kookgerei mee zodat we onderweg wel zelf koffie, soep e.d kunnen maken en een waterkoker zodat we op de kamer ons eigen ontbijt klaar kunnen maken en  de lunch voor de middag.Op die manier proberen we de kosten van deze lange reis een beetje in de hand te houden.

De tassen zijn gepakt, we zijn er klaar voor.

Morgen vanuit Bennebroek dan zitten we bij vrienden van de fiets in de Ruijterlaan.

En nu maar hopen dat de weergoden ons een beetje gezind zijn.

 

Groet Harry

 

Van Grootebroek naar Santiago de Compostela 20-08-2014 tot 10-10-2014

Hallo fietsvrienden en volgers,

 

Nog even en het is zover. Woensdag 20 augustus vertrekken Fryda en ik naar Santiago de Compostela. Een fietstocht van rond de 3000 km.

We trekken daar ruim 7 weken vooruit en zullen regelmatig verslag doen van deze tocht.

Morgen het eerste verhaal over de tocht in het algemeen , de route onze voorbereiding  en wat ons zoal te wachten staat.

groet harry

 

 

 

Harry van der raad 18.02.2017 23:38

Dign jij ook een mooi fiets jaar 2017 gewenst

Digna Heemstra 16.02.2017 10:11

Een mooie inspirerende website! Ik ga snel de reisverhalen lezen. Gisteren heb ik je op de fiets ontmoet bij de brug van Gaarkeuken. Veel fietsplezier in 2017!

Tjakko 08.10.2014 15:26

Harry, Ik heb genoten van je reisverslag. Gefeliciteerd met het bereikte doel in Santiago: geweldig! Groetjes, Tjakko

Yoeri 08.10.2014 10:48

Fantastisch! Finisterre gehaald, Fryda ook in Santiago, samen weer terug... Wat een voldaan gevoel zal dat zijn!

Ghily 06.10.2014 17:17

Gij zijt toch nogal ne kerel om het in in echt Vlaams te zeggen.
Bravo,

Ghily

Anneke 06.10.2014 16:53

Dag Harry en Fryda,

wat heerlijk dat jullie deze tocht alsnog samen beëindigen. Wat zal het weerzien zaaalig zijn!
Geniet samen en tot ziens in Oosthem???

Pim 06.10.2014 16:52

Bravo Harry. Dat waren weer mooie en memorabele km's. Goeie reis naar huis.
Pim en Riny

cees loots 06.10.2014 15:38

Gefeliciteerd Harry;
Mooi daan en hoop je snel hier te zien !!

Ton Groot 06.10.2014 15:32

Harry, van harte gefeliciteerd met het bereiken van jouw einddoel. Het is jouw tocht van je leven. Mooi dat je dit hebt meegemaakt. Heb met je meegeleefd.

cokky bronsgeest 06.10.2014 15:03

Harry wat goed dat je het volbracht hebt. Een zware fietstocht door een mooi landschap naar een schitterende stad.
Je kruisje heb je verdiend.
Groetjes, Cokky

Nieuwe reacties

15.10 | 09:40

nog 1 dag en je hebt het gehad!

05.10 | 13:59

Jammer, facebook heb ik niet, maar de foto's spreken boekdelen. Mooie route!!!

03.10 | 21:43

Wat een mooie foto,s harry wat moet jij genieten van die mooie naturen je ziet er nog goed uit

02.10 | 09:42

Maar voor je dat doet, vergeet vooral in Epidaurus niet helemaal bovenin die arena te luisteren naar een of andere muzikant/fluitist die onderaan staat.